
Uvařte si třeba čaj ze zázvoru, medu a šťávy z limetek a jdeme na to. Mám tři fajn tipy na čtení. Nekupuju si časopisy o vaření, maximálně si prolistuju Albert magazín, nemám k receptům z časopisů velkou důvěru, všechno mi přijde tak nějak na efekt a stačí mi prolistovat a vím, že většinu receptů bych stejně neměla chuť zkusit. A už dlouho sním o nějakém časopise zaměřeném čistě na rostlinnou stravu. Stačí se porozhlédnout za humna, kde už něco takového mají.
Chickpea magazine. Oceňuju, že nemusí chodit až z Ameriky poštou. Můžete si ho nechat poslat v PDF, výsledná cena je pak mnohem nižší (z 20 $ klesá na 4 $). Možná je pořád docela vysoká, ale dílko je bez reklam. Úplně. Místo nich si můžete přečíst o tom, jak rychle a chutně uctít celiaka, když k vám přijde na návštěvu. Možná se necháte nalákat na uspořádání zimního pikniku (brr) nebo si radši v teple přečtěte rozhovor s autorkou i u nás poměrně známého blogu Oh she glows, Angellou Liddon. Mě osobně nejvíc nalákaly návody na vánoční dárky z kuchyně a recepty na veganské koktejly. Za projektem stojí autoři blogu hipsterfood, který mě svého času úplně nadchnul trochu jiným pojetím. Na fotkách je často taková patina ala devadesátky a „tak nějak bordel“, žádná vysoká saturace a nablýskané nádobí.
Jejich Chickpea Mag vychází čtvrtletně. Pokud si ho objednáte v té digitální formě (kterou tady tak nenápadně propaguju), přijde vám email s adresou ke stažení a stáhnout si ho můžete celkem pětkrát.
A pozor! I když jsem čekala, že na podobný formát časopisu si budeme muset u nás ještě trochu počkat, tak nedávno vyšlo první číslo Cinnamonu. Jak jménem, tak svým grafickým zpracováním mi připomíná právě Chickpea Magazine. Na obsahu se podílelo několik českých blogerek a zakladatelka časopisu Klára Bernklau. Je k dostání pouze v digitální podobě, zcela bez reklam a zdarma. Pro mě další důkaz, jak krásný projekt může vzniknout jen díky internetu a nadšení. Kdo by si takový časopis dnes troufnul vydat v tištěné podobě? Jinak se tu odráží sympatická filozofie používat hlavně lokální suroviny a já už se chystám na recepty s kapustičkami a kaštany...

Číst dále: Co si přečíst u čaje